We doen van alles om ons te ontwikkelen, om te groeien en te floreren in ons leven. We lezen boeken, volgen trainingen en workshops of gaan op retraite met de hoop op meer succes, geluk, plezier of voldoening in ons werk en in ons leven. Dit kost veel geld en tijd en het resultaat is vaak niet blijvend. Het leven is veel te kort om zoveel omwegen te maken en uiteindelijk te beseffen dat er maar één ding is dat voor groei en transformatie zorgt.

Wat echt voor groei en transformatie zorgt is presentie of aanwezigheid. Trainingen of workshops die niet gericht zijn op het vergroten van aanwezigheid zullen niet tot werkelijke groei en transformatie leiden. Ze kunnen je tijdelijk een goed gevoel geven, omdat je ergens inzicht in hebt gekregen, iets beter kan of geleerd hebt iets anders te doen. En dat is natuurlijk prima als dat je doel is. Maar innerlijke groei betekent dat meer van jou aanwezig is. Het betekent dat je je nu bewust bent van een aspect van jou dat daarvoor verborgen was. Jij bent gegroeid omdat een aspect van jou, waar je je niet bewust van was, weer deel wordt van jezelf. Je wordt meer wie je in essentie bent. Je realiseert zo je potentieel. 

En de belangrijkste oefening om dit te bereiken is het beoefenen van aanwezigheid. Aanwezigheid beoefenen betekent dat je in contact bent met wat je op dit moment lijfelijk en zintuigelijk ervaart en dat je helemaal aanwezig bent. Deze beoefening kun je overal en altijd doen. En je hoeft er niets voor te laten, je hoeft er geen tijd en ruimte voor vrij te maken. Je kunt aanwezigheid altijd beoefenen bij wat je ook doet, of je nu autorijdt, kookt, werkt, leest, praat of luistert, het maakt niet uit wat je doet. Je kunt altijd een gedeelte van je aandacht naar binnen brengen en contact maken met wat je lijfelijk en zintuigelijk ervaart.

Door op deze manier aanwezig te zijn, breng je bewustzijn en begrip in je ervaring. Je bent aanwezig in je ervaring, je eet je ervaring als het ware op, je verteert je ervaring. Zo lost alles wat in je opkomt weer op. En wat overblijft is Zijn, wie je in essentie bent. En afhankelijk van de situatie waarin je je bevindt, zal precies dat aspect van jou opkomen dat nodig is in die situatie; helderheid, kracht, wil, compassie, liefde, intelligentie, zelfvertrouwen, wat voor een kwaliteit er ook nodig is.  

Omdat je nu het vermogen hebt om aanwezig te blijven bij al je ervaringen, ook bij de ervaringen die ongemakkelijk of pijnlijk zijn, krijgen ook de aspecten van jou waar je je niet bewust van was, die verborgen waren, de kans om op te komen. Ongemakkelijke, angstige of pijnlijke ervaringen in je leven zijn signalen dat er een bepaald aspect, een bepaald natuurlijke vermogen geblokkeerd is. Aanwezig blijven bij deze ervaringen, het verteren van deze ervaringen geeft toegang tot die verborgen vermogens. En deze vermogens, deze verborgen aspecten van jou weer toe-eigenen, weer deel maken van wie je bent, is groeien. En aanwezig zijn in de wereld met al jouw aspecten, met al je vermogens is bloeien.