Aspecten van Zijn

Onze natuurlijke vermogens om voluit te leven

Wanneer we in onze natuurlijke open staat zijn, betekent het dat we openstaan om aangeraakt te worden door de buitenwereld en dat we openstaan voor alle aspecten van ons zijn om naar voren te komen en te functioneren in de wereld. We zijn dan vrij om al onze aspecten uit te drukken in relatie met anderen. We zijn krachtig wanneer dat nodig is, liefdevol wanneer dat nodig is, gepassioneerd, intelligent, vredig, scherp, helder, zachtaardig of mededogend wanneer dat nodig is. Er is geen aspect van ons dat wordt tegengehouden. We zijn vrij om de volheid van wie we zijn uit te drukken. We zijn volledig onszelf op elk moment. En er gaat niets boven jezelf zijn, het geeft volledige voldoening. Het is ware vervulling en vrijheid. Dit is wat het betekent om heel en vrij te zijn.

De aspecten van ons wezen zijn verschillende manieren om onszelf uit te drukken. Het zijn verschillende manieren van zijn. En het zijn ook kwaliteiten die ons helpen effectiever en capabel te worden in ons leven. Ze hebben bepaalde functies, ze geven ons bepaalde capaciteiten. We noemen ze ook wel essentiële kwaliteiten of essenties.

Sommige van onze essenties zijn essentieel voor ons helingsproces. We hebben ze nodig om de reis naar heelheid en vrijheid te ondersteunen en te voltooien. Om je een beter begrip te geven van wat deze essenties zijn en wat ze voor ons doen als ze vrij in ons functioneren, geef ik hieronder een korte beschrijving van de essenties die we het meest nodig hebben in ons helingsproces. Elke essentie heeft zijn eigen fysieke en energetische kenmerken zoals kleur, textuur, temperatuur en smaak.

Witte Essentie: innerlijke steun en vertrouwen

Wanneer dit vermogen in ons aanwezig is, dan geeft het ons een gevoel van innerlijke stevigheid, geworteld zijn, en een gevoel van diepe ondersteuning en gedragenheid. Dit vermogen stelt ons in staat om ons op ons gemak te voelen, ondersteund en zelfverzekerd te midden van ons dagelijks leven. Het is een ontspannen vertrouwen, het geeft standvastigheid en geduld dat ontstaat uit het contact met onze eigen innerlijke steun. Het stelt ons in staat aanwezig te zijn bij moeilijkheden en uitdagingen zonder uit evenwicht te raken. Dit vermogen heft de belemmerende gedragspatronen van over-inspanning en gevoelens van tekort op. Met het weer belichamen van dit vermogen verdwijnt faalangst.

Rode Essentie: innerlijke kracht en moed

Wanneer dit vermogen in ons lichaam stroomt, dan voelen we ons krachtig, moedig en levenslustig. Dit vermogen geeft ons de capaciteit om met de uitdagingen en mogelijkheden in ons leven om te gaan terwijl we ons krachtig, vermogend en enthousiast voelen. Het geeft ons de moed om moeilijkheden aan te gaan en onze angsten tegemoet te treden in ons eigen proces en in de wereld. We voelen ons capabel om op gepaste wijze nee te zeggen en om afstand te nemen van oude structuren die ons binden en onze eigenheid en onze ontvouwing in de weg staan. We voelen ons vitaal, levendig en krachtig.

Zwarte Essentie: innerlijke vrede en macht

Wanneer dit vermogen ons lichaam vult, dan voelen we een diepe vrede en een diep gevoel van intimiteit met onszelf, de ander en het bestaan. Dit vermogen wist ons gepieker, twijfel en overmatig denken uit, en het laat ons landen in diepe vrede en rust. Dit vermogen maakt het ons mogelijk om de kwesties rondom de angst voor de dood en de kwesties rondom twijfel en haat tegemoet te treden en op te lossen. We ervaren stilte, rust en direct weten. Het toont ons wat ware macht is. Ware macht is het vermogen om alles uit te wissen wat niet echt is in ons; het vermogen om mentale overtuigingen en zelfbeelden uit het verleden uit te wissen. En wat overblijft is Vrede.

Groene Essentie: compassie en liefdevolle vriendelijkheid

Wanneer dit vermogen aanwezig is in ons lichaam, dan voelen we ons omringd door vriendelijkheid, zachtmoedigheid en compassie. Dit vermogen geeft ons de capaciteit om onze innerlijke ervaring met liefdevolle vriendelijkheid, acceptatie en zachtmoedigheid tegemoet te treden. Dit vermogen fungeert als een innerlijke balsem. Het stelt ons in staat om kwetsbaarheid en verwonding te tolereren. Het is compassie dat ons in staat stelt om diep in onze wonden af te dalen, zodat onze pijn en ons verdriet heelt. We ervaren compassie voor onszelf en voor anderen.

Gele Essentie: vreugde en nieuwsgierigheid

Wanneer dit vermogen in ons lichaam bubbelt, dan hebben we een gevoel van subtiele vreugde en lichthartigheid. Dit vermogen verlicht de zwaarte en zorgen van ons hart en geeft ons de capaciteit om het leven te vieren en op een vreugdevolle manier in het leven te staan. Het stelt ons in staat om nieuwsgierig te zijn naar onszelf en het leven. Met dit vermogen ontvangen wij het leven met open armen. We ervaren de lichtheid en de eenvoud van gewoon zijn en we laten de zwaarte en ernst achter ons. Hier nemen wij afstand van oude indrukken die achtergelaten zijn door onze omgeving en onze ouders en die ons nu belemmeren om vreugdevol te zijn.

Gouden Essentie: versmeltende liefde

Van alle essenties van liefde verlangen we het meest naar het versmeltende goud. Bewust of onbewust verlangen we ernaar weer samen te smelten en zo de zoetheid van ons wezen te ervaren. Deze liefde voelt warm en zoet als gouden vloeibare honing. Dit versmeltende Goud heeft de eigenschap om strakke grenzen in onszelf weg te laten smelten. Dit honingzoete Goud heeft ook de eigenschap om strakke grenzen met anderen weg te smelten, zoals onze neiging om afstand te nemen of anderen te beoordelen. Het geeft het gevoel vastgehouden en gekoesterd te worden in een warme omhelzing. Als we onszelf toestaan ons te verbinden met de Gouden Essentie, heeft het een diepgaand effect op alle aspecten van ons leven. Het stroomt door ons leven met een liefdevolle gloed. Relaties en werk worden gemakkelijker. Wanneer het versmeltende goud in ons systeem stroomt, voelt het lichaam veerkrachtig, flexibel en soepel, als het lichaam van een kat. Ons lichaam kan gemakkelijk zijn bewegingen en draaiingen maken. Zonder het versmeltende goud voelt ons lichaam broos, droog en breekbaar.

Granaatappel Essentie: passionele liefde

Met versmeltend goud wil je samen met je geliefde zijn, samen wegsmelten op de bank. Met passionele liefde wil je niet alleen bij je geliefde zijn, je wilt je geliefde opeten. Met passionele liefde is er vuur! Het is een intens verlangen om zo dichtbij mogelijk te zijn, om zo intiem mogelijk te zijn met waar je naar verlangt. Versmeltende liefde is heel ontspannend, het is een versmelten in zoetheid. Er zit geen opwinding in. Bij passionele liefde barst je van opwinding, je bent extatisch. Granaatappel essentie is een mix van Rood en Zwart in één kwaliteit. Het heeft de kracht en moed van Rood en de stilte en macht van Zwart. Rood maakt je hart sterk en moedig; er is geen angst. En zwart maakt je hoofd leeg en stil. Je hebt geen angst en je hoofd is leeg. Kun je je voorstellen wat er dan mogelijk is? Wat je ook verlangt, wat je ook liefhebt, niets houdt je tegen. Dit is waar Rumi het over heeft als hij het heeft over “dronken zijn van liefde”. Granaatappel essentie maakt je dronken van liefde.