Er is niet echt een Nederlands woord voor empowerment. Het heeft meerdere betekenissen in het Engels, maar zoals het hier gebruikt wordt, betekent het: in staat stellen.

True empowerment betekent hier dus ware empowerment; dat wat je echt in staat stelt. En wat is dat dan? Wat is het dat jou in staat stelt? Wat geeft jou de capaciteiten die nodig zijn om te doen wat je echt wilt? Je hoort in de coachingswereld vaak” Ik stel mensen in staat…” Of “I empower people to…”. Maar in werkelijkheid kan niets anders of iemand anders jou in staat stellen. Niets buiten jou kan je echt in staat stellen. En dat komt omdat ware empowerment, dat wat je echt in staat kan stellen, in jou is. Jij bent de bron van ware empowerment. 

Wat een goed nieuws is dat. Wat een zegen is dat, dat jij de bron bent van empowerment. In jou zitten alle capaciteiten die je nodig hebt om te groeien, te bloeien en optimaal te functioneren in de wereld. Dit betekent dat het echt mogelijk is om het leven te leiden dat je echt wilt. Jij hebt de empowerment in jou. Je bent ermee geboren. Jij bepaalt of je het wilt aanspreken of niet.

Het enige wat een goede coach of begeleider kan doen, is je helpen je bewust te worden van die natuurlijke vermogens. Hij of zij kan je helpen om inzicht te krijgen in wat een bepaald vermogen blokkeert, zodat de blokkade oplost en dat vermogen weer in jou stroomt. Hij of zij helpt je je weer te verbinden met je diepste kern, met je essentie. En dat is de ware bron van alle vermogens. 

Coaching of begeleiding die deze benadering niet heeft, zal daarom nooit echte innerlijke groei en transformatie teweegbrengen. Het kan je misschien tijdelijk een goed gevoel geven, omdat je bijvoorbeeld ergens inzicht in hebt gekregen, of omdat je iets beter kan, of omdat je geleerd hebt iets anders te doen, maar het zal nooit leiden tot innerlijke groei en transformatie. Dit kan alleen maar plaatsvinden wanneer jouw menselijke vermogens teruggewonnen zijn en weer geleefd worden. Je eigen natuurlijke vermogen is de ware empowerment. Dit is het enige wat je werkelijk bevrijdt en in staat stelt om te doen wat je écht wilt.